Ruiken....?
De Dikke van Dale omschrijft geur (m) als ‘het verspreiden van reuk’.
Ruiken dus.
Iedereen weet dat het na een regenbui lekker fris ruikt buiten. Iedereen kent de lucht van een dennenbos. De geur van koffie geeft veel mensen ’s ochtends ‘het zetje’ om echt wakker te worden.
Dus...?
In een notendop: wie ademhaalt, ruikt.
Meestal gaat dat onbewust.
Uit de omgeving dringen reuksignalen de neus binnen.
Een bloem, dat kopje koffie, een in de was gezet tafelblad, gebraden vlees of gas dat ontsnapt uit een niet goed gesloten gaskraantje: elke geur – of hij nu lekker is of niet – geeft aan de reukcellen in de neus een chemisch signaal af.
De reukcellen zetten deze chemische boodschap om in een elektrisch signaal, dat naar de hersenen wordt doorgestuurd. Onze hersenen zijn in staat om de reuk te ‘vertalen’ in geur. Zij herkennen in die chemische boodschap de geur van koffie, een roos, gebakken biefstuk... Vul zelf maar in.
Wel eens bij stil gestaan?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten