dinsdag 1 april 2008

Parfum, wat wordt er zoal gebruikt om het te maken?

Enkele ingredienten uitgelicht
Om te komen tot een juiste samenstelling voor een parfum zijn er nogal wat materialen nodig. Zo wil men natuurlijk een goede geur, een lange houdbaarheid maar wordt er ook gewerkt met op elkaar volgende geuren.
Ik zal hier enkele ingredienten kort bespreken.

Aldehyde
Er bestaan synthetische ingredienten die een merkwaardige trouwe kopie zijn van de orginele geuren. Maar er zijn ook nieuwe fascinerende synthetische samenstellingen bij die aldehyde genoemd worden. Dit is een bonte verzameling meestal vervaardigd in een labaratorium.
Deze samenstellingen voegen een extra demensie toe en kunnen de natuurlijke geuren versterken.

Amber
Dit is het bewerkte hars van veel soorten sparren. Het bevat een rokerige, smeulende, honingrijke geur en is daarom erg waardevol. Het wordt gebruikt om evenwicht te brengen in de vaak scherpe en prikkelende geuren van kruiden en specerijen.

Bergamot
Dit is een soort olie die oorspronkelijk getrokken werd uit een zure, kleine, peervormige groene sinaasappel die lijkt op een wilde citroen. Het levert een doordringende, zuivere citrusgeur met een verrassende diepte en standvastigheid. Tegenwoordig wordt bergamot scheikundig samengesteld.

Zo zijn er diverse ingredienten waarvan er enkele die in het verleden van dieren genomen werden nu in het labaratorium vervaardigd worden. Ieder geeft een eigen unieke toevoeging aan het parfum.

Geen opmerkingen: